Aluevaalit 2022

Tuleva hyvinvointialue työllistää noin 21 000 työntekijää ja siitä tulee Varsinais-Suomen suurin työnantaja.

Hyvinvointialueet pähkinänkuoressa

Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta. Ne vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä palo- ja pelastustoimesta omalla alueellaan. Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto. Ennen aluevaltuustojen valintaa näistä asioista ovat vastanneet kunnat. Aluehallintoon siirryttäessä kunnat luovuttavat näistä asioista päättämisen aluevaltuustoille.

Koska kuntalaisten kannalta tärkeistä asioista päättäminen siirtyy aluevaltuustoille, on tärkeää, että niistä päättää kuntalaisten etua ajavat ihmiset. Muutostilanteessa tuloja poistuu kunnilta, samoin menoja, mutta aluevaltuustoissa päätetään miten verovaroja käytetään kuntalaisten terveyden ja turvallisuuden hyväksi.

Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta, hallinnosta ja taloudesta. He asettavat aluehallituksen, ja hyvinvointialueen muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Nyt valitaan ihmisiä aluevaltuustoon, joka päättää muun muassa hyvinvointialuestrategiasta, hyvinvointialueen hallintosäännöistä sekä hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta. Tämä vaatii kokonaisvaltaista näkemystä ja kokemusta.

Päämääränä on, että asukkaille varmistetaan laadukkaat ja yhdenvertaisesti toimivat palvelut, jotka perustuvat todelliseen palvelutarpeeseen. Samalla huomioidaan asiakas- ja kustannusvaikutukset ja asukkaiden kielelliset oikeudet.

Lisää hyvinvointialueista ja aluevaaleista voi lukea:
https://soteuudistus.fi

Varsinais-Suomen hyvinvointialue muodostuu 27 kunnasta (kuva ohessa) ja aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua. Pakolliset hallintoelimet ovat aluevaltuustojen lisäksi aluehallitus, tarkastuslautakunta ja kaksikielilautakunta. Muita lautakuntia tullaan myös asettamaan.

Varsinais-Suomen poliittinen seurantaryhmä kävi perusteellisen keskustelun hyvinvointialueen tulevasta organisaatiomallista (23.11.21). Mallissa ratkaistaan päätöksenteon toimielinrakenne ja palvelutuotannon organisoiminen. Seurantaryhmä valitsi jatkovalmisteluun lautakuntarakenteeseen perustuvan toimielinmallin. Ryhmän yhteinen näkemys oli, että toimielinrakenteen tulee tukea uudistuksen tavoitteiden saavuttamista. Rakennetta päätettiin jatkovalmistella ikäkaarimallilla.

Lisää väliaikaisen valmisteluelimen tämän hetken valmistelun tilanteesta voi käydä lukemassa:
https://vssotehankkeet.fi/

Äänestä Ania jos asuinpaikkasi on Varsinais-Suomi!

Aluevaalien aikataulu

Ehdokasnumerot vahvistetaan 23.12.2021
Ennakkoäänestys kotimaassa 12. – 18.1.2022
Ennakkoäänestys ulkomailla 12. – 15.1.2022
Vaalipäivä 23.1.2022